El Corte Inglés es torna a encallar a Mataró

El Corte Inglés es torna a encallar a Mataró

Com recull La Vanguardia d’avui, la construcció dels grans magatzems, amb llicència d’obres, ara es bloqueja per un contenciós de l’Assemblea Pagesa. El març del 2013 l’Ajuntament de Mataró va aprovar un nou pla urbanístic que posava fi als litigis davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que havia anul·lat el desmuntatge per peces de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt per alliberar el solar per situar-hi El Corte Inglés, entre la confluència de la ronda Alfons XII i el carrer Biada. La modificació, aprovada per Urbanisme de la Generalitat, esvaïa els dubtes de l’empresa, que sempre ha reclamat “plena seguretat jurídica” abans d’iniciar les obres. La fàbrica original es tornaria a reconstruir al carrer Biada com a Casa de la Cultura de Mataró, amb 2,8 milions d’euros que aportaria la cadena comercial. Però tot el que semblava un camí plàcid cap a la construcció dels grans magatzems, que té llicència d’obres, es va truncar amb una altra sentència del contenciós de l’Assemblea Pagesa del Maresme, que el 2009 havia denunciat que les peces de la fàbrica desmuntada estaven dipositades en un terreny rústic. Per aquest motiu el TSJC va decretar l’anul·lació del desmuntatge, el trasllat i l’emmagatzematge de les peces i va dictar que es restablís l’estat original de l’edifici i la de finca agrícola.

Gràcies al treball de dos grups d’estudiants de l’assignatura vam poder descobrir més sobre aquest cas, que ressona amb altres pràctiques urbanístiques dubtoses a la resta del territori espanyol. Us recordem l’article que vam redactar amb Elsa Hermida, El Corte Inglés, un Eurovegas de tota la vida.

Carles Baiges

Carles Baiges és arquitecte del col·lectiu LaCol i estudiant de Sociologia Urbana a la Universiteit van Amsterdam.
carlesbaiges.tumblr.com

Deixa un comentari