La ciutat no es ven!

Article publicat al mensual La Burxa

La ciutat no es ven!

La ciutat no es ven” és una remor que recorre últimament el diferents barris de Barcelona davant la cada vegada més descarada actitud mercantilista de la manera de gestionar la ciutat que se’ns està imposant. Només a tall d’exemple podem entrar a la web barcelonacatalonia.cat per veure com Ajuntament i Generalitat prenen el paper d’immobiliàries per oferir bocins de la metròpolis a inversiors internacionals: Can Batlló, la Sagrera, les casernes de Sant Andreu… La mateixa estratègia prenen en els salons immobiliaris més importants a nivell mundial, com el de Cannes, on l’administració gasta importants sumes de diners en costosos stands i delegacions.

No és d’estranyar que les festes alternatives que aquest estiu s’han celebrat alguns barris portin consignes en aquesta direcció: “El Raval no està en venda, està de festa” (amb un divertidíssim “lip dub” del grup Reflectantes) i “El barri no està en venda” (al Poble Sec). També en les protestes del veïnat de la Barceloneta davant l’amenaça turística al barri mariner (“la Barceloneta no es ven”). Una altra reacció en el mateix sentit és la 7a trobada anual d’Arquitecturas Colectivas, que aquest any ha tingut lloc a l’àrea metropolitana de Barcelona sota el lema “La ciutat no es ven, es viu!”.

Arquitecturas Colectivas és una xarxa internacional de persones i col·lectius de Catalunya, l’estat espanyol, Europa i Amèrica llatina que treballen sobre la construcció participativa i col·lectiva de l’hàbitat urbà. Malgrat el nom i ser-ne el col·lectiu majoritari, la xarxa no està només formada per arquitectes sinó que també la conformen persones de l’àmbit de la sociologia, l’antropologia, l’art, la filosofia, la gestió cultural,… o veïns i veïnes implicats en la construcció de la ciutat. Podeu trobar més informació sobre la xarxa a www.arquitecturascolectivas.net. La web a més de ser un espai d’informació de les activitats que realitzen els col·lectius es planteja com un espai de treball i per compartir de manera lliure els materials i eines que generen els diferents grups, com manuals legals d’ús d’espai públic o contractes de cessió.

Del 6 al 13 de juliol centenars de persones han participat a les activitats gratuïtes que han tingut lloc a Sant Boi de Llobregat, Poblenou, Ciutat Vella, L’Hospitalet, Montjuïc, Sagrera, Eixample, Collserola, Badalona i Santa Coloma. Sants va acollir una de les jornades centrals dinamitzada per LaCol al BlocOnze de Can Batlló. Cinc taules de debat paral·leles van tractar les cooperatives d’habitatges des de diferents punts de vista i posteriorment es va projectar el documental “7 días en la PAH de Barcelona” de Pau Faus. El film tracta sobre l’aspecte vivencial de la gent que forma part de la Plataforma d’Afectats de la Hipoteca, i era la primera vegada que es mostrava al públic; després de l’estrena amb la pròpia gent de la PAH.

La majoria d’activitats van dur-se a terme a llocs recuperats per iniciativa ciutadana, com un solar okupat a Vallcarca i dos espais del “Pla Buits”: Germanetes a l’Eixample i ConnectHort al Poblenou. Per culpa de la pluja algunes activitats previstes en aquest últim espai es van desenvolupar a l’espai proper (físicament i ideològicament) la Flor de Maig, que també va acollir un debat sobre els Plans d’Usos de Districte, que va reunir veïnat del Poblenou, Poble Sec, Ciutat Vella i Gràcia amb problemàtiques comunes: privatització de l’espai públic per la proliferació de terrasses, monocultiu d’oci, explosió d’hotels i pisos turístics, rebuig municipal a la participació,…

debate_pla_buits_3_0

També l’espai Germanetes a l’Eixample va acollir dues activitats amb voluntat de connectar i comparar els diferents projectes ciutadans. La primera va ser un debat al voltant de la recuperació d’espais en desús amb veus diferents com el departament d’Habitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, representants de diferents solars dins del Pla Buits i d’altres espais fora d’aquest projecte municipal. La segona activitat, organitzada pel grup Encajes Urbanos, tenia el nom de Sistema Solar i la voluntat de compartir recursos materials i coneixements entre els diferents grups, que sovint es veuen sota les mateixes problemàtiques: com aconseguir aigua, llum, eines, quines plantes utilitzar o on trobar un material.

Es va aprofitar la ocasió per començar l’activació d’alguns espais, com la cúpula que Straddle3 i Idensitat han instal·lat a Can Peixauet (Santa Coloma) i que des del primer dia funciona com una extensió coberta de l’espai públic amb activitats dels equipaments i les comunitats del voltant; o el solar Muns/Uva que La Fundició està dinamitzant al barri de Santa Eulàlia (L’Hospitalet).

Podeu veure veure el resum de les jornades aquí, i un recull de fotografies.

La trobada s’ha realitzat anteriorment a Vigo, Sevilla, València, Pasaia (País Basc), Cáceres i Arbucies. La propera cita tindrà lloc el 2015 a la regió d’Extremadura. 

Carles Baiges

Carles Baiges és arquitecte del col·lectiu LaCol i estudiant de Sociologia Urbana a la Universiteit van Amsterdam.
carlesbaiges.tumblr.com

Deixa un comentari