Centre d’horticultura

Okhla (Índia)

Centre d’horticultura

Integrat en el Pla d’Igualtat de Gènere a Okhla, es proposa un centre de dones amb l’especialitat productiva d’horticultura. L’àrea d’implantació es troba entre els barris de Saheen Bagh i Abul Fazal. Actualment, aquest espai és un solar buit que constitueix una ferida entre dos barris amb una alta densitat de població.

1

La intervenció urbana té la voluntat de “cosir” els dos barris mitjançant la prolongació de les vies existents a ambdós costats del solar. Els equipaments, pensats com a centres de producció cooperativa i de serveis socials, han d’organitzar l’espai, fent-lo adequat i segur per a les dones. Per tant, els espais exteriors hauran de ser de dimensions controlades i, a poder ser, tancats. D’aquí sorgeix la referència a l’arquitectura tradicional índia, amb els patis com a centre de trobada i d’activitat social.

2

 

3

Seguint el model arquitectònic de les mesquites, es proposa un prototip amb tres accessos, un per a cada façana que dona a les vies principals. La quarta façana queda oberta, donant als passatges interiors de la intervenció, des d’on el treball de les dones serà visible des de l’espai públic. A les cantonades, els nuclis de distribució vertical recorden als minarets, fent la funció de referents visuals. Al centre de l’edifici es troba el punt d’aigua; banys públics i safareigs on les dones del barri acudiran diàriament.

4_2 5

L’objectiu principal del centre és oferir a les dones un espai d’autoproducció de fruites i verdures per al consum propi i també per a la venda, recuperant així el passat agrícola de la zona d’Okhla. A més, un gran nombre de les famílies que viuen a Okhla procedeixen d’entorns rurals d’altres parts de l’Índia, pel que les dones estan familiaritzades amb les tasques de l’agricultura i l’horticultura.

6

Els materials utilitzats son quatre: terra, bambú, pedar i fusta. Tots ells locals, de dimensions i pes adequats per que les dones els puguin manejar amb facilitat, sostenibles, de baix cost i vinculats a la tradició constructiva del lloc.

F:arxius pfcdetalls_agost seccions detall (1 8

S’ha donat especial importància als mecanismes de reciclatge i reutilització d’aigua, amb la voluntat de potenciar la consciència col·lectiva sobre la importància de preservar l’aigua, un bé tan escàs a l’Índia. (IMATGE 9)

Dafne Saldaña

Dafne Saldaña és arquitecta.

Deixa un comentari