Centre de reutilització

Can Batlló, Barcelona

Centre de reutilització

REUTILITZACIÓ: PROGRAMA FUNCIONAL
És un programa actualment inexistent que pretén unificar diversos enfocs del concepte “reciclar”, incoporant petites iniciatives actualment incipients (Reparat millor que nou, Makea, DrapArt,…). Davant la cultura dominant de l’usar i tirar, s’aposta per la idea de recuperar i transformar els residus urbans. Es busca una crítica reivindicativa de la societat de consum actual proposant un model alternatiu. El centre funciona i s’organitza segons el procés bàsic de la matèria prima: arribada de trastos vells; transformació de la matèria; i sortida de les noves creacions.

C:Documents and SettingslaliiMis documentoslaliUNIVERSITAT

C:Documents and SettingslaliiMis documentoslaliUNIVERSITAT

REUTILITZACIÓ: CONJUNT D’EDIFICIS
El Centre s’ubica en un solar originalment ocupat per 6 naus, construïdes en diferentes èpoques. El projecte és un element connector entre 3 cotes i 3 realitats molt diverses: Can Batlló, la Magòria i la Gran Via. S’estira la cota de Magòria fins a connectar amb el parc de Can Batlló, recuperant l’antic pont del ferrocarril. Es buida la cantonada creant una plaça elevada, que esdevé l’element central del projecte, vertebrador dels usos i les circulacions.

mur-ondulatori-1024x464

REUTILITZACIÓ: RECERCA CONSTRUCTIVA
Estudi de dos elements de l’edifici: una pèrgola de palets i un tancament continu de finestres reutilitzades.
Investigació d’una pèrgola de palets reutilitzats suspesa sobre
la plaça elevada, que es treballa com a element emblemàtic i distintiu del centre, delimitador de la plaça. El pla de palets està format per la repetició d’una peça bàsica constituïda per 4 palets units en forma d’esvàstica.
Estudi d’un tancament continu de finestres reutilitzades. Es tracta d’un element fràgil i vibrant, una cinta que uneix els dos edificis fabrils delimitant i tancant la cafeteria, i creant un contrapunt a la contundència i solidesa dels edificis existents. El tancament es planteja com un filtre lleuger i transparent.

6-cafeteria

Lali Daví

Lali Daví és arquitecta del col·lectiu LaCol.

Deixa un comentari